Bertel Thorvaldsen

De sidste knap fem af sit liv opholdt billedhuggeren Bertel Thorvaldsen (1770-1844) sig ofte hos familien Stampe på Nysø Gods nær Præstø Fjord. I den østlige kavalerfløj i godsets ladegård er i dag indrettet det lille kunstmuseum Thorvaldsen Samlingen på Nysø, som fremviser de værker, Thorvaldsen udførte under opholdene. Museet rummer også en række værker af andre kunstnere med relation til Thorvaldsen eller Nysø, herunder bl.a. J.V. Gertners maleri Portræt af Thorvaldsen (1842), H. Buntzens forarbejde til maleriet Herregaarden Nysø med Thorvaldsen uden for sit atelier (1843) samt en stribe tegninger af P.C. Skovgaard.

Den 17. september 1838 vender Thorvaldsen hjem til Danmark efter at have boet mere end 40 år i Rom. Han er tidens største og mest eftertragtede billedhugger og modtages som en sand folkehelt, og i København er byggeriet af Thorvaldsens Museum også i fuld gang. Her er baronesse Christine Stampe fra Nysø Gods engageret, og kort efter hjemkomsten inviterer hun Thorvaldsen til Nysø. I sommeren 1839 besøger Thorvaldsen familien på Nysø første gang, og et helt særligt venskab, der varer livet ud, opstår.

På Nysø bliver Thorvaldsen med det samme en naturlig del af den store, børnerige familie, og han arbejder med fornyet kraft på sin kunst. Han inspireres på ny af både naturen og dagliglivet på godset, og under opholdene udfører han bl.a. to genrerstykker med hverdagsscener fra Nysø, som viser nye tendenser i hans kunst henimod en poetisk realisme. 

Sidst, men ikke mindst, bliver Thorvaldsen et midtpunkt i det blomstrende kulturelle fællesskab, der også allerede blomstrer på Nysø Gods i disse år. Sammen med store personligheder som N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, H.C. Andersen, A. Oehlenschläger, J.F. Schouw, C. Hauch og H. Steffens nyder han at tale om kunst og litteratur. Meninger brydes, og her diskuteres også bl.a. natursyn og de nyeste politiske strømninger, alt sammen altid gerne flankeret af en dejlig middag, fine vine, kaffe og champagne, som husets rutinerede og gæstfri værtinde, Christine Stampe, selv står i spidsen for. 

Over for Christine Stampe beskriver Thorvaldsen selv tiden på Nysø som den periode i sit liv, hvor han “saa ganske ublandet har følt lykken”.

Anne Mette Liedecke Dall (f. 1975) er cand.mag. i dansk med en efteruddannelse som museumsunderviser. Anne Mette har arbejdet med undervisning og formidling i mange år og er i dag formidler i Thorvaldsen Samlingen på Nysø.

thorvaldsensamlingen.dk

Thorvaldsen Samlingen
Nysø Gods, set fra Præstø Havn