Bertel Thorvaldsens ankomst til Præstø

”Vivat Thorvaldsen” – præstøboernes overraskelse til Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen

”Længe leve Thorvaldsen” lyder det højt fra de tyve både, der ligger i en halvmåne ude på Præstø Fjord. Der er tændt blus på bådene, og folk svinger med deres hatte og huer. ”Længe leve Thorvaldsen”. Det er et dejligt syn i den måneklare aften, og i midten af halvmånen ligger en båd ud- smykket med kranse og kulørte lamper. En form for gennemsigtigt skilt med den udkårede tekst ”Vivat Thorvaldsen” (”Leve Thorvaldsen”) holdes op foran blusset, så hyldesten til Thorvaldsen ses med brændende bogstaver. Det flotte arrangement er præstøboernes overraskelse til den berømte billedhugger, der er vendt hjem til sit fædreland efter at have boet og arbejdet i Rom i mere end fyrre år. Nu er han kommet til Præstø for at besøge familien Stampe på Nysø Gods, og dét ved præstøboerne. De ønsker derfor at byde ham velkommen til Præstø, ligesom man tog imod ham på Toldboden i København for snart et år siden, da han kom hjem fra sit lange ophold i Italien.

I en stor skibsbåd på vej ud mod bådene står nu Thorvaldsen og familien Stampe. Ombord er også vennerne B.S. Ingemann og Carsten Hauch fra Sorø Akademi. Efter at have været tæt på bådene og set den smukke gestus, føres Thorvaldsen og de andre en mil videre til en kutter, hvor de modtages med både musik og vin. Thorvaldsens skål udbringes, og det bliver en uforglemmelig aften. Det er sent, inden al festivitassen slutter.

Aftenen på fjorden er Thorvaldsens første samlede møde med borgerne fra Præstø, men bestemt ikke det sidste. Senere, når han for eksempel fejrer sine fødselsdage hos familien Stampe, flager bådene på fjorden også for ham, og byens storkøbmand, H.C. Grønvold, hejser tilligemed flaget inde i byen.

Thorvaldsens og Gyldne Dage i Præstø har også sammenarbejdet om at få et arrangement i sammenhæng med festivalen. Få mere information eller tilmeld dig via.  www.thorvaldsensamlingen@gmail.com eller på telefon 22846266

Anne Mette Liedecke Dall (f. 1975) er cand.mag. i dansk med en efteruddannelse som museumsundervi- ser. Hun har arbejdet med undervisning og formidling i mange år, og er i dag formidler i Thorvaldsen Sam- lingen på Nysø, hvor hun også står for skoletjenesten.