Festivalen

Gyldne Dage i Præstø er en årligt tilbagevendende historisk festival om 1800-tallet, der finder sted anden weekend i september måned. Festivalen har været afholdt den 2. weekend af september siden 2021.

Gyldne Dage i Præstø i 1800-tallet

Med festivalen ønsker Præstø at åbne byen og dele sin kulturarv med alle interesserede fra ind- og udland. Under festivalen skruer vi tiden tilbage til 1800-tallet, hvor byen viser sine historiske værdier og sin tilblivelse som kulturelt centrum og købstad.

Formålet med festivalen er

  • at dele Præstøs materielle og immaterielle kultur- og bygningsarv fra 1800-tallet med interesserede for hermed at skabe interesse for Præstøs erhvervstilbud, turistmuligheder og bosætning
  • at skabe bevidsthed om historiske værdiers betydning for livskvalitet i dag og interesse for at bidrage til bevarelse af dem
  • at give lokale håndværkere, kunsthåndværkere, producenter af fødevarer, butikker og kunstnere et udstillingsvindue for deres ydelser og produkter

Vi forsøger hvert år at dække så mange facetter som muligt af byens liv og historie inden for en given periode af 1800-tallet. Det strækker sig fra handel, håndværk, industri, bygningskultur, kultur, musik, fattigdom, dagligliv til portrættering af præstøborgere, der har haft afgørende betydning for Præstøs eller Danmarks historie. Her kan nævnes personligheder som D.G. Monrad, Grundtvig, væveren Hans Hansen fra Mern, baronesse Christine Stampe, baronesse Astrid Stampe osv. Der er heldigvis mange spændende personligheder at vælge imellem. Desuden kan vi glæde os over, at rigtig mange kulturpersonligheder var knyttet til Præstø i perioden, herunder Bertel Thorvaldsen, H.C. Andersen og B.S. Ingemann, som bidrager til rigtig mange gode historier.

Vi præsenterer historien så autentisk som muligt. Derfor befolker vi byen med masser af borgere klædt i 1800-tallets dragter. De repræsenterer hver især en fortælling om forskellige liv, der blev levet i byen. Vi fortæller gerne i dramatiseret form. Dels igennem teaterstykker om en bestemt episode i historien og dels igennem forskellige personer, der fortæller publikum om netop deres historie.

Markedspladsen, hestevognen, transport til søs, gudstjenesten, håndværkeren, købmanden, fattigdommen, maden, børneliv, handel og meget mere er en del af historien og indgår derfor i festivalen som aktiviteter eller igennem foredrag, musik, fortællinger og drama.

Byens gamle smukke huse og brostensbelagte gader, hyggelige havn og smukke natur udgør en uvurderlig herlighedsværdi. Med Gyldne Dage i Præstø har vi skabt en historisk festival, der bidrager til bevaring af de historiske værdier. Det handler om vores indstilling til bevaring, men også til konkrete færdigheder. Vi præsenterer gamle håndværk, som er nødvendige for at sikre bevaring af byens huse, gader, pladser og havn.

Vi er hvert år glade for at byde så mange gæster som muligt velkomne for at tage del i vores historie. Ved at nyde byens herlighedsværdier hjælper de os til at bevare den gamle by.

Det er byens borgere, der står for festivalen. Det hele koordineres og sammensættes af Foreningen Gyldne Dage i Præstø, som samler mellem 25 og 30 foreninger, 2-300 frivillige samt musikskole-, gymnasie- og dramaelever m.v. til at gøre festivalen levende og nærværende. Vordingborg Kommunes små museer herunder Brandmuseet, Hestevogns museet, Museumsgården, Rødeled Pottemageri og Thorvaldsen Samlingen bidrager også til festivalen med oplevelser og fagkundskab.